Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

De Ruijterkade 84

Steiger 7 / Minangkabause Huis / NACO-huisje

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Naam: Steiger 7 / Minangkabause Huis / NACO-huisje
Adres: De Ruijterkade 84
Gebouwtype: Handelsgebouw/kantoor
Bouwstijl: Amsterdamse School
Bouwjaar: 1919
Architect: G.F. la Croix
Opdrachtgever: N.V. J.G. Koppe's Scheepsagentuur
Eigendom: Stadherstel
Restauratie: 2021

(8 afbeeldingen)

Houten cargadoorskantoor gebouwd in een mengeling van Amsterdamse School en Nederlands-Indische stijlvormen, bestaande uit een enkele verdieping en een zadeldak, geïnspireerd op de minankabau-bouwtrant schuin naar voren hellend uitgebouwd. De begane grond is aan de stadszijde open.

Sinds 1960 was het Minangkabause Huis in gebruik als kantoor van de scheepvaartafdeling van de NACO, de Nederlandsche Auto Car Onderneming, waardoor het bekend raakte als het 'NACO-huisje'. In 2014 moest het gebouwtje wijken voor de uitbreiding van het Centraal Station met een busstation. Met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd afgesproken dat het weghalen van dit rijksmonument alleen kon mits het markante huisje weer een plek terug in Amsterdam zou krijgen. Het huisje werd tijdelijk opgeslagen in Zaandam en er werden allerlei plannen bedacht die niet doorgingen. Dankzij Stadsherstel werd de gemeentelijke belofte in 2021 waargemaakt. In 2016 startte Stadsherstel met een succesvolle crowdfundactie zodat zij het kon aankopen en restaureren. Het wordt herplaatst iets oostelijker dan voorheen, nabij brug 486; naast de nieuwe pontsteiger voor de veerdienst naar de Meeuwenlaan.

Gebruikte literatuur:

Juliet Oldenburger. 'Crowdfunding voor de restauratie van het verdwenen 'NACO-huisje'. Binnenstad 277 (juli/aug./sept. 2016)

[Overige literatuur]

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518409
Adres: De Ruijterkade 84
Adressen: De Ruijterkade 40 B
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Aan steiger 7 op de zuidelijke IJ-oever in 1919 opgetrokken SCHEEPVAARTKANTOOR naar een ontwerp van G.F. la Croix in een mengeling van Amsterdamse School en Nederlands-Indische stijlvormen. Het scheepvaartkantoor is gebouwd in opdracht van de N.V. J.G. Koppe's Scheepsagentuur. Omschrijving. Houten cargadoorskantoor gebouwd op een rechthoekige plattegrond met een half open begane grond, een verdieping en een zadeldak. Er ligt een sterk architectonisch accent aan de landzijde van het gebouw. De kap is hier, geïnspireerd op de minankabau-bouwtrant schuin naar voren hellend uitgebouwd. Aan de waterzijde heeft de kap een schild. De begane grond is aan de westzijde open. Hier bevindt zich een reeks van vijf verjongende palen met uitkragende koppen, aan de oostzijde een smal bouwvolume met aan de landzijde een decoratieve houten toegangspartij tussen uitzwenkende consoles. De beschotdelen die in de vooroverhellende puntgevel in V-vorm zijn geplaatst aan weerszijden van een vertikale stijl en verder horizontaal toegepast, zijn vermoedelijk vastgezet op een stalen regelwerk. De onregelmatig geplaatste vensters zijn deels voorzien van een roedenverdeling deels met ruitvorm. Aan de landzijde is het walkantoor gedecoreerd met vlammende zaagmotieven die bij de rechte zijden uitsteken, alsook met smalle consoles onder het gekoppelde venster. Het voorover hellende dakvlak krijgt hier bovendien een extra accentdoormiddel van een lange vlaggenmast in vlaggenmasthouder. Waardering. Voormalig cargadoorskantoor Koppe in bijzondere bouwstijl met gebruik van koloniale en expressionistische elementen van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde met name de op Nederlands-Indische stijlvormen geïnspireerde kap, alsmede van belang vanwege de bijzondere situering aan het IJ. Tevens van belang vanwege de zeldzaamheidswaarde.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

NACO-huisje (© Walther Schoonenberg)
NACO-huisje
NACO-huisje op de nieuwe locatie aan het IJ (© Walther Schoonenberg)
NACO-huisje op de nieuwe locatie aan het IJ
Het NACO-huisje staat op palen (© Walther Schoonenberg)
Het NACO-huisje staat op palen
Interieur met loketten (© Walther Schoonenberg)
Interieur met loketten
NACO-huisje op de oorspronkelijke locatie aan het IJ
NACO-huisje op de oorspronkelijke locatie aan het IJ
NACO-huisje opgeslagen in Zaandam (foto Stadsherstel/Aart Jan van Mossel)
NACO-huisje opgeslagen in Zaandam (foto Stadsherstel/Aart Jan van Mossel)
Kaartje van rederij Koppe met daarop het NACO-huisje
Kaartje van rederij Koppe met daarop het NACO-huisje
Crownfundactie van Stadsherstel, 2016
Crownfundactie van Stadsherstel, 2016

Laatste wijziging: december 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]