Kloveniersburgwal 77

De Star, Huis Bambeeck

Postcode: 1011KA
Architect: Philips Vingboons
Opdrachtgever: Nicolaes van Bambeeck (1596-1661)
Bewoners: Nicolaes van Bambeeck (1596-1661), Cornelis van Bambeeck (1648-1705)

(20 afbeeldingen)

Vier raamassen (één pilaster in het midden, vanwege opdeling in twee gelijke delen), zandstenen pilastergevel, vijf Dorische pilasters op beletage, vijf Ionische pilasters over twee verdiepingen waarvan drie een groot driehoekig fronton dragen, hoog dwarsdak met hoekschoorstenen, houten ornament in timpaan (ster) bij restauratie aangebracht (gesneden door Ubald Elshuis), rustica-basement nog 17de-eeuws. Interieur: moer- en kinderbalkenplafond.

Acht jaar na de bouw van het huis van Poppen (Kloveniersburgwal 95) liet Nicolaes van Bambeeck (1596-1661) iets verderop ook een huis bouwen ontwerpen door Philips Vingboons. Bambeeck was een voornaam koopman die voornamelijk in Spaanse wol handelde. Hij was in 1638 getrouwd met Agatha Bas (1611-1658) en zij hadden meerdere kinderen die in regentenkringen trouwden. Zijn zoon Cornelis (1648-1705) die ook in de Star woonde, werd in 1705 tot burgemeester benoemd. Hij was in 1673 getrouwd met Haasje Hooft (1652-1712). Hun dochter Agatha Theodora (1674-1713) trouwde in 1699 met Lieve Geelvinck (1676-1732), die 12 x het burgemeesterambt bekleedde (in 1720, 21, 23, 27, 30, 33, 34, 36, 38, 40, 41 en 43). Een dochter van Cornelis' oudere zuster Maria Jacoba (1642-1726) trouwde in 1691 met Jan Six II (1668-1750), die in de 18de eeuw 16 x het burgemeesterambt zou bekleden, in 1719, 22, 24, 26, 28, 30, 33, 36, 37, 39, 40, 42, 43, 45, 46 en 48 (zie Herengracht 495). En zo waren er nog diverse andere familieleden die het al dan niet via een huwelijk in regentenkringen verkeerden en zelf of hun echtgenoot burgemeester waren. Zo was een andere zuster van Cornelis, Margaretha (1641-1664) in 1660 getrouwd met Joan Corver (1628-1716), die 19 x burgemeester was, in 1681, 85, 86, 89, 92, 94, 95, 97, 98, 1700, 01, 03, 04, 06, 07, 09, 12, 13 en 15 (zie: Herengracht 456).

Het huis dat Nicolaes van Bambeeck had laten bouwen, was een dubbel huis, maar in tegenstelling tot het huis van Poppen meer een koopmanshuis, met een grote pakkelder en -zolder. De achtergevel was bovendien verbonden met een pakhuis dat direct achter het woonhuis stond met daarachter een koetshuis aan de Groenburgwal (met een doorgang in het pakhuis dat het huis met het koetshuis verbond). Opmerkelijk is de tweedeling van het huis in een even groot linker- en een rechtergedeelte waardoor zich in het midden een scheidingswand bevindt. Het gevolg daarvan is de indeling van de voorgevel in vier raamassen, waardoor de pilastergevel een pilaster in het midden heeft, wat in strijd is met de klassieke regels omdat er dan geen ingang in het midden mogelijk is. Het is niet duidelijk waarom er een scheidingswand in het midden is, maar het gevolg was wel dat er een traditioneel woonhuis van 20 voet breed aan de rechterzijde mogelijk was, met een voorhuis met zijkamer, een daagse kamer daarachter en een gang en een achterhuis waarin de keuken was ondergebracht. Het linkerdeel, ook 20 voet breed, had daarentegen een representatief karakter met twee ruime zalen, een 'sael' en een 'salet'. Kennelijk werd de verdeling in twee gelijke helften geprefereerd boven het zuiver naleven van de klassieke traktaten. Bij het Trippenhuis (Kloveniersburgwal 29) zou dezelfde oplossing, indeling in twee helften met een scheidingswand, worden gekozen, zij het om een andere reden, namelijk om gelijke huizen voor twee broers te kunnen realiseren.

• Koen Ottenheym. Philips Vingboons (1607-1678). Architect. Zutpen, 1989: p. 96-98

Adressen: Kloveniersburgwal 77 A B C D E F G
Inschrijvingsdatum: 25-06-1970
Redengevende omschrijving: Huis, gebouwd in 1650 door Philips Vingboons, met vierraams pilastergevel met fronton en twee dakkapellen in het schilddak.

17de-eeuws basement van zandsteen
Duim van de originele basementdeuren