Brouwersgracht 220

Adres: Brouwersgracht 220
Oud adres: UU647, wijk 53, klein nr. 87, kadaster D1418, verponding 2111
Postcode: 1013HE
Bouwjaar: 4de kwart 18de eeuw, 1956

(3 afbeeldingen)

Oorspronkelijk met 218 en 222 een halsgevel-drieling, sinds de 18de eeuw een klokgevel in Lodewijk XV-stijl met een hoge houten onderpui en een kleine frontale stoep. In de oorlogsjaren gesloopt en in 1956 iets gewijzigd herbouwd, waarbij de geveltop opnieuw werd aangebracht.

Oorspronkelijk vormde 220 met 218 en 222 de drieling Geloof, Hoop en Liefde. Alleen Het Geloof, Brouwersgracht 218, heeft nog de oorspronkelijke gevel. Brouwersgracht 220 kreeg in de 18de eeuw een klokgevel in Lodewijk XV-stijl en werd in de oorlog gesloopt. In 1956 is het huisje herbouwd, waarbij men besloot om de 18de-eeuwse gevel gewijzigd (iets verhoogd) te reconstrueren. Dit was één van de eerste restauraties die onder begeleiding van het in 1953 opgerichte Bureau Monumentenzorg plaatsvond. Men speelde even met de gedachte om de 17de-eeuwse gevel naar voorbeeld van nummer 218 te reconstrueren, maar uiteindelijk koos men daar niet voor. Bij de herbouw werd de geveltop opnieuw aangebracht. De hoge houten onderpui herinnert nog aan de 17de-eeuwse gevel. Er is een kleine frontale stoep.

Gebruikte literatuur:

Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 50-51

Adressen: Brouwersgracht 220
Redengevende omschrijving: Pand met gekuifde klokgevel (XVIIIc ?).

Brouwersgracht 220 (links) en 218 (rechts)
Toestand in 1952. Brouwersgracht 220 is gesloopt.
Fotomontage hoe het eruit zou zien wanneer het pand in de oorspronkelijke toestand zou worden herbouwd.