Brouwersgracht 218

Het Geloof

Huisnaam: Het Geloof
Adres: Brouwersgracht 218
Postcode: 1013HE

(11 afbeeldingen)

Hoekhuis, "klein model Vingboons-gevel", oorspronkelijk met 220 en 222 drieling Geloof, Hoop en Liefde (later 't Slepers Welvaren genoemd), in hals doorlopende Dorische pilasters, driehoekig topfronton op middelste pilasters, drie oeils-de-boeuf's, kleine frontale stoep, gecomb. stoep-pothuis zijgevel. Interieur: voorbeeld van zaalhuis met verdiepte binnenhaard en insteek en verdieping (bovenwoning), onder voorhuis halve woonkelder.

Oorspronkelijk vormde Brouwersgracht 218 met 220 en 222 de drieling Geloof, Hoop en Liefde. Alleen Het Geloof bestaat nog. (Brouwersgracht 220 kreeg in de 18de eeuw een klokgevel, Brouwersgracht 222 is geheel gesloopt.) We zien tot in de hals doorlopende Dorische pilasters. Op de pilasters staat een driehoekig fronton. De gevel heeft drie "osse-ogen": gebeeldhouwde ronde zolderlichten. De halsgevel is "uitgevonden" door Philips Vingboons. Dit geveltype is veel nagevolgd, zowel op grote als kleine schaal. Deze halsgevel is een voorbeeld van het kleine type Vingboons-halsgevel, een miniatuur-Vingboons, nagevolgd door een aannemer. We spreken wel van "aannemersclassicisme". In de goedkoopste versie werd een hoofdgestel uitgespaard door de middenpilasters in de hals te laten doorlopen, precies zoals hier het geval is.

De indeling van het 17de-eeuwse woonhuisje is bijzonder interessant. Het kleine maar hoge voorhuis is bereikbaar met een klein frontaal stoepje aan de voorgevel. Vanuit dit voorhuis is een verdiepte binnenhaard en een insteek bereikbaar. Aan de zijgevel bevindt zich een stoep gecombineerd met een pothuis naar de ingangsdeur van de tweede woning in dit hoekhuis: een bovenwoning op de verdieping.

Dit huisje is door Vereniging Hendrick de Keyser in 1946 aangekocht en in 1955/57 gerestaureerd.

Adressen: Brouwersgracht 218
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis met pilaster-halsgevel (plm 1650), overgebleven van een drieling. Tegen de zijgevel een pothuis.

Brouwersgracht 220 (links) en 218 (rechts)
Brouwersgracht 218