Raamsteeg 6

Adres: Raamsteeg 6
Oud adres: F336, wijk 25, klein nr. 3, kadaster F1456, verponding 3422
Postcode: 1012VZ

(8 afbeeldingen)

17de-eeuws winkel-woonhuisje in steeg, begin 19de eeuw verbouwd, maar gevel gedeeltelijk nog 17de-eeuws. Achterhuisje is iets ouders dan voorhuis (uit houtonderzoek bleek ca. 1635, terwijl voorhuis op grond van sleutelstuk uit ca. 1655-1660 kan worden gedateerd). Bouwval aangekocht door Stadsherstel in 2010 en gerestaureerd in 2012.

Het kleine winkelhuisje in de Raamsteeg was zodanig bouwvallig dat er sloop- en nieuwbouwplannen waren. Met de aankoop van het bedreigde monument door Stadsherstel is sloop van de baan. Het pand zal worden gerestaureerd. Daardoor blijft het historisch karakter van het kleine straatje in stand. De Raamsteeg is één van de straatjes van het middeleeuwse stadshart en dateert nog van vóór de stadsuitleg van 1585.

Stadsherstel was al sinds 2007 met dit probleemgeval bezig, maar kon het pand destijds niet kopen omdat de eigenaar een te hoge prijs vroeg voor het kleine pand dat op slechts 30 m2 grondoppervlak staat. Het werd verkocht aan een projectontwikkelaar die er echter al snel achter kwam dat restauratie te lastig en financieel niet haalbaar was. Hij vroeg een sloopvergunning aan om nieuwbouw te kunnen plegen. De bouwkundige staat was zo slecht dat zowel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als Bureau Monumenten & Archeologie het pand opgaven en instemden met sloop/nieuwbouw met het argument dat de waardevolle interieuronderdelen waren aangetast door zwam en daardoor niet waren te handhaven. Het stadsdeel gaf na dit advies een sloopvergunning af. Maar met de aankoop door Stadsherstel is sloop van de baan.

Gebruikte literatuur:

• Walther Schoonenberg. 'Stadsherstel koopt bedreigd monument aan de Raamsteeg.' Binnenstad 245 (maart 2011)
  • Walther Schoonenberg. 'Historisch winkel-woonhuis gered'. Binnenstad 254/255 (nov./dec. 2012)
  • G. van Tussenbroek. Dendrochronologisch onderzoek Raamsteeg 6 januari 2011 (niet gepubliceerd)

Adres: Raamsteeg 6
Adressen: Raamsteeg 6
Inschrijvingsdatum: 15-09-1970
Redengevende omschrijving: In de kern waarschijnlijk nog 16e- of 17e eeuws huis. Gevel onder 19e eeuwse rechte lijst. Op de verdiepingen goede roedenverdeling in de vensters.

Raamsteeg 6
Sleutelstuk