Prinsengracht 983-985

Het Amsterdamsche Wapen

Oud adres: 983: AA610, wijk 58, klein nr. 68, kadaster I2180, verponding 4637
985: AA611, wijk 58, klein nr. 67, kadaster I2182, verponding 4637
Postcode: 1017KM
Opdrachtgever: Hendrik Nederman (1687)

(6 afbeeldingen)

Twee woonhuizen, in de kern 17de-eeuws, met een gezamenlijke gevel, rechte lijst met consoles, daarop een dwarskap, evenals de twee deuromlijstingen uit ca. 1800. In 1687 gebouwd als herberg, in 1718 verbouwd tot woningen (de herberg had een uitgang aan de Kerkstraat hierachter).

Het pand Prinsengracht 983-985 was in opdracht van wijnkoper Hendrik Nederman uit Bremen gebouwd als herberg. Hij had kavels 21 en 22 aan de gracht en kavel 83 aan de Kerkstraat in 1687 gekocht. De herberg kreeg een uitgang aan de Kerkstraat via een steeg. Toen hij in 1688 het kavel in de Kerkstraat, op een strook van 4,5 voet na, weer van de hand deed, stelde hij allerlei bepalingen aan de bebouwing aan de Kerkstraat zodat zijn achteruitzicht niet gehinderd zou worden. De smalle strook die zijn bezit bleef, ging dienen als achteruitgang van de herberg aan de Kerkstraat. Nederman exploiteerde de herberg samen met zijn vrouw Agnietje Cornelisdr Spijcker. Toen zij in 1692 overleed, hertrouwde Nederman met Maria Dellinck. Helaas overleed zij ook, al twee jaar na hun huwelijk. Nederman hertrouwde met Margrita van der Staal die haar echtgenoot zou overleven.

Toen de herberg in 1718 door de erfen werd verkocht, werd Jacob van der Valk Jr., koopman in de Kalverstraat, de eigenaar van de herberg. Hij verbouwde de herberg tot woningen en liet op het achtererf tegen de huizen van de Kerkstraat drie kleine inpandige huisjes bouwen, later nr. 266-268-270. De gang daarnaast bewaarde nog de herinnering aan de herberg, als 'vanouds genaamd de Amsterdamsche gang'. De woningen werden door Van der Valk verhuurd.

Gebruikte literatuur:

I.H. v. E. 'De restauratie van Prinsengracht 983-095, 'Het Amsterdamsche Wapen''. Maandblad Amstelodamum 68 (1981): p. 107-110

Adressen: Prinsengracht 983 2,H
Inschrijvingsdatum: 08-09-1970
Redengevende omschrijving: Huis onder dwars dak met gevel (XVII B) onder rechte lijst met consoles, evenals de deuromlijsting uit plm 1800.
Adressen: Prinsengracht 985

Ingangspartijen met frontale stoepjes