Warmoesstraat 96

Adres: Warmoesstraat 96
Oud adres: I554, wijk 4, klein nr. 160, kadaster G304, verponding 711
Postcode: 1012JH
Bouwjaar: 16de eeuw, 1ste helft 19de eeuw

In de kern 16de-eeuws koopmanshuis met een 19de-eeuwse voorgevel. Het achterhuis is Beursstraat 31.

Door de afbraak van het buurpand op nr 98 (afgebrand in 1950) kwam de zijgevel in het zicht. Monumentenzorgers troffen toen een fragment aan van een houten zijgevel. Na de grote stadsbrand van 1452 verordonneerde de stad dat zijgevels niet langer van hout, maar van steen moesten zijn. Pas ver in de 16de eeuw gingen de Amsterdammers hun huizen van steen maken: Amsterdam heeft dus een lange traditie van houtbouw. Ook in de 16de en 17de eeuw bleef deze ambachtelijke traditie bestaan. Zo werd het houtskelet tot halverwege de 17de eeuw toegepast.

Gebruikte literatuur:

• Ronald Glaudemans en Jos Smit. 'De houten stad. Het lange leven van het Amsterdamse houtskelet'. Monumenten & Archelogie 2 (2003): p. 25-39
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Het woonhuis in de stad. Amsterdam, 1993: p. 31, 102

Adressen: Warmoesstraat 96
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst (XIXA). Achterhuis genummerd Beursstraat 31, met halsgevel, waarin oeils-de-boeuf, (XVIId).

Warmoesstraat 96
Warmoesstraat 96