Huis aan de Drie Grachten

Huisnaam: Huis aan de Drie Grachten
Postcode: 1012EZ
Bouwstijl: Hollandse Renaissance
Architect: Claes Adriaensz. van Delft ? (metselaar)
Restauratie: 1909/10 (Jan de Meijer), 1966, 2005

(19 afbeeldingen)

Hoekhuis samen met 247 in 1610 gebouwd, eigendom Sint Pietersgasthuis, traditionele architectuur in Hollandse renaissance (goed voorbeeld), drie trapgevels, ramen in nissen onder ontlastingsbogen, kruiskozijnen en poortje - gesloopt in 18de eeuw - bij restauratie in 1909 gereconstrueerd. Interieur: zandstenen console, renaissance-sleutelstukken midden-16de eeuw en op de zolder peerkraalsleutelstukken vroeg-16de eeuw duidt erop dat onderdelen van een middeleeuws huis in 1610 zijn hergebruikt.

Omstreeks 1610 verrezen er op een terrein tussen de Oudezijds Voorburgwal, de Grimburgwal en de Oudezijds Achterburgwal, in opdracht van het Sint Pietersgasthuis twee grote huizen met een gezamenlijke breedte van tien vensterassen, de huidige panden OZ Voorburgwal 247 en 249. Waarschijnlijk zijn de huizen gebouwd door metselaar Claes Adriaensz van Delft. Ze vormden een architectonisch geheel met identieke trapgevels in Hollandse renaissance-stijl. In 1687 kregen de twee huizen verschillende eigenaren en leidden zij een gescheiden leven. Het hoekhuis behield zijn 17de-eeuwse trapgevels, gevels, in tegenstelling tot het pand daarnaast, maar ook daar is het 17de-eeuwse karakter nog te herkennen (aan de ontlastingsbogen). In 1909/10 vond een restauratie plaats van architect Jan de Meijer, waarbij de 17de-eeuwse kruiskozijnen en het ingangsportaal werden gereconstrueerd, op basis van een schilderij van G.A. Berckheyde (nu in het Amsterdams Historisch Museum). Overigens werden de trapgevels ook opnieuw opgemetseld. De trapgevel op de Grimburgwal, die in 1909 niet meer bestond, keerde terug, maar niet asymmetrisch zoals het was geweest in de 17de eeuw. Het voordeel daarvan was dat de 18de-eeuwse ophoging op de hoek van de Grimburgwal en de OZ Achterburgwal in stand kon blijven. De vensters in deze 18de-eeuwse ophoging werden ook veranderd in kruiskozijnen, een toestand die nooit bestaan heeft. De gegroeide situatie is dus opgegeven terwille van een gave architectonische eenheid, die historisch gezien onjuist is. De stedenbouwkundige situatie op deze drie-grachten-hoek heeft aanleiding gegeven voor deze keuze. De restauratie van dit belangrijke hoekpand, tegenover het Binnengasthuisterrein, heeft de omgeving in stand gehouden.

In 2005 vond opnieuw een restauratie plaats, waardoor het mogelijk was bouwhistorisch onderzoek te verrichten. Daaruit is gebleken dat het huis onderdelen bevat van de oudere middeleeuwse huizen, die hier tot 1610 stonden. Op de begane grond is een zandstenen console uit de bouwtijd aangetroffen, maar tevens sleutelstukken met een renaissance profilering uit het midden van de 16de eeuw en op de zolder zelfs peerkraalsleutelstukken uit het tweede kwart van de 16de eeuw. Uit houtonderzoek is gebleken dat de kap wel uit 1610 dateert. Ze bevinden zich in de voorste kapconstructie, waarin veel hout is hergebruikt. Ook is er een fragment van een 16de-eeuwse spiltrap aangetroffen! Er bevinden zich twee grote 17de-eeuwse schouwen in nummer 249, waarvan één wangen heeft met een herme en een kariatide en het jaartal 1632, maar we weten niet of ze door De Meijer zijn ingebracht of al vanaf 1632 in dit woonhuis aanwezig waren. Het Huis aan de Drie Grachten is een vroeg voorbeeld van een reeks van reconstructies zoals die in de decennia na 1900 door Jan de Meijer in Amsterdam zijn uitgevoerd. De Meijer was een idealist die grote nadruk legde op het gebruik van ambachtelijke bouwmethoden, waaruit volgens hem de schoonheid van de 17de-eeuwse architectuur voortkwam. Hij was dan ook vooral geïnteresseerd in de architectuur van de Hollandse renaissance. Andere voorbeelden van reconstructieve restauraties van De Meijer zijn: Nieuwebrugsteeg 13 (1932), Nieuwezijds Voorburgwal 75 (1937), Bloemgracht 87-89-91 (1942) en Oudezijds Voorburgwal 14 (1943).

Gebruikte literatuur:

• Mayke Haaksman. 'De restauraties van Jan de Meijer en A.A. Kok.' Bulletin KNOB 104 (2005): p. 10-21
  • Jan de Meijer. 'Het Huis aan de Drie Grachten'. Bouwkunst (1910): p. 67-96
  • Dik de Roon. 'Aan drie grachten. Oudezijds Voorburgwal 247 en 249.' Jaarboek M&A 5 (2006): p. 119-127
  • H.J. Zantkuijl. 'Verantwoord restaureren'. Maandblad Amstelodamum 65 (1978): p. 100-120

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 249
Inschrijvingsdatum: 13-10-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel hoekhuis met dwarse achtervleugels (1610). Trapgevels in 't midden van de voorgevel, aan de Grimburgwal en aan het eind van een dwarsvleugel; alle gevels versierd in de trant met kleine blokjes.

OZ Voorburgwal 249
OZ Voorburgwal 247 en 249
Trapgevel uit 1610 opnieuw opgemetseld in 1909
Kruiskozijnen gereconstrueerd in 1909
Poortje gereconstrueerd in 1909
De trapgevel aan de Grimburgwal is in 1909 gereconstrueerd.
18de-eeuwse verhoging tussen de trapgevels aan de OZ Achterburgwal
Moer- en kinderbalkenplafond
Ingebrachte 17de-eeuwse schouw
Zandstenen console op de beletage
Sleutelstuk met Renaissance profiel, midden 16de eeuw
Peerkraalsleutelstuk op de zolder vroeg-16de-eeuws
18de-eeuwse trapbaluster
In 1909 gemaakte 17de-eeuwse kamer met ingebrachte schouw
Huis aan de Drie Grachten op een vogelvlucht van Johannes Leupenius, 1680
Huis op de Drie Grachten. Detail van een schilderij van G.A. Berckheyde, ca. 1680 (Amsterdam Museum)
Model gemaakt t.b.v. de verbouwing in 1909
Oude foto van vóór de restauratie van 1909