Jodenbreestraat 1

Goslerhuisje

Adres: Jodenbreestraat 1
Oud adres: Q7, wijk 13, klein nr. 102, kadaster H355, verponding 3843
Postcode: 1011NG
Bouwjaar: 1695, 18de eeuw

(9 afbeeldingen)

Losstaand huisje, in de kern 17de-eeuws, met laat-18de-eeuwse tuitgevel met zandstenen afdekbanden en aanzetvoluten aan de Sint Antoniesluis. Oorspronkelijk sluis/brugwachtershuis. Pakhuisdeur is vermoedelijk pas in de 20ste eeuw aangebracht.

De Joden Houttuinen was een dichtbevolkte straat parallel aan de Jodenbreestraat, waarvan de huizen aan de noordzijde in het water van de Houtkopersburgwal stonden. Het Goslerhuisje markeerde het begin van de straat: de voorgevel stond in de rooilijn van deze straat (vandaar de blinde rechterzijgevel). De hele straat, op het Goslerhuisje na, werd eind jaren zestig gesloopt.

Het huisje staat op de Sint Antoniesluis en was vermoedelijk in gebruik als sluis/brugwachtershuisje. Het is vernoemd naar A. Gosler en Zonen, ijzer- en metaalhandel en aannemer van sloopwerkzaamheden, die hier in de 20ste eeuw gevestigd was. Abraham (Bram) Gosler, geboren in 1874, runde het bedrijf met twee van zijn zonen. Nadat het grootste deel van het gezin was omgebracht (Abraham stierf in 1942 in Auschwitz), stond het gebouwtje jarenlang leeg en was dichtgetimmerd. Het was eind jaren zeventig in een slechte staat, maar het werd toch gerestaureerd en markeert daarmee het behoud van de binnenstad, waarvan de Antoniesluis de frontlijn vormde.

Project inventarisatie Joods cultuurhistorisch erfgoed, Stadsdeel Amsterdam-Centrum

Adressen: Jodenbreestraat 1
Inschrijvingsdatum: 12-12-1973
Redengevende omschrijving: Laag pakhuisachtig pandje (18e eeuw). Puntgevel onder zandstenen afdekbanden.

Goslerhuisje
Goslerhuisje aan de Sint Antoniessluis