Nieuwezijds Voorburgwal 264

Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 264
Oud adres: F127, wijk 25, klein nr. 241, kadaster F1693, verponding 3339
Postcode: 1012RS

(17 afbeeldingen)

Hoekhuis, rijk versierde halsgevel met klauwstukken met bloem- en trosmotieven, gebogen topfronton en siervazen, festoen, jaartalsteen in top, middentravee komt iets naar voren, in 1730 verbouwd: gebeeldhouwde stoep, smeedijzeren stoephek, natuurstenen basement, gesneden deur en deuromlijsting met snijraam met roeden. Schuiframen uit 1930. Zoals veel hoekhuizen heeft ook dit huis een apart bewoond achterhuis (Wijdesteeg 1) met eigen dak en topgevel. Interieur: fraaie betimmeringen en deuren in Lodewijk XIV-stijl. Bij de restauratie in 2005 werd alle interieurs gerestaureerd. Zie ook: Wijdesteeg 1.

Het huis op de hoek van de NZ Voorburgwal en de Wijdesteeg behoorde van 1665 tot 1685 aan de familie Schrick. Advocaat Jan Schrick (1660-1729) liet het huis in 1688 vernieuwen, waarbij de huidige halsgevel tot stand kwam. Hij was gehuwd met Catharina Hooft en had onder andere een zoon, Pieter, die regent werd van het Aalmoezeniersweeshuis. Een dochter, Louise Francoise (1690-1765), huwde in 1730 met Simon van Hemert. Dit echtpaar liet in 1730 het huis moderniseren, waarbij de huidige gebeeldhouwde stoep, het fraaie smeedijzeren stoephek en de deurpartij, in Lodewijk XIV-stijl, tot stand kwamen. De pronkstuk is de gesneden deur met snijwerk aan het deurpaneel, waarin Pieter Fischer de hand herkent van Ignatius van Logteren (de deur doet denken aan die van Herengracht 168 uit 1728). Ook inwendig werd het woonhuis vernieuwd. De verplaatsing van de ingang van de midden- naar de linkertravee maakte het mogelijk een voorkamer te maken, die met een dubbele deur met snijwerk in dezelfde stijl als de voordeur werd verbonden met de achterkamer.

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan de Rijn, 2005: p. 267-268
  • J. Vriese. 'Snijramen'. Ons Amsterdam 10 (1958): p. 215-218