Rokin 84

Cafe-Restaurant Riche

Oud adres: E111, wijk 26, klein nr. 154, kadaster F3494, verponding 3454
Postcode: 1012KX
Architect: A.L. van Gendt
Opdrachtgever: Maatschappij tot exploitatie van den Restaurant Riche

(17 afbeeldingen)

Rijk gedecoreerde gevel in de laat-19de-eeuwse eclectische bouwstijl met ondermeer Hollandse renaissance maar ook Italiaanse motieven, monumentaal poortje als ingangspartij, blokkenmotief van de onderste verdieping, daarboven met pilasters en zuilen geleden verdiepingen, de bovenste verdieping met een balkon, afgesloten door een rijk gedecoreerde kroonlijst met festoenen en putti (met een gelijkenis met het werkt uit het atelier van Rafaƫl) en daarop een dakkapel met klauwstukken en fronton. Gebouwd als sjiek restaurant, maar van het rijke interieur bleven slechts fragmenten over.

Gebruikte literatuur:

• Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer. 'Voormalig restaurant Riche op het Rokin'. Binnenstad 274 (jan./feb. 2016)
  • Theo Rouwhorst. 'XVIII. Balkons'. Binnenstad 233 (maart 2009)

Adres: Rokin 84
Adressen: Rokin 84
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: V.m.Cafe-Restaurant Riche (1883, door A.L. van Gendt). Rijk bewerkte gevel in de laat-19e eeuwse internationale eclectische bouwtrant.

Rokin 84
Rokin 84