Spinhuissteeg 1

Spinhuis

Naam: Spinhuis
Adres: Spinhuissteeg 1
Postcode: 1012CJ
Eigendom: Universiteit van Amsterdam

(13 afbeeldingen)

Spinhuis, voorgevel aan OZ Achterburgwal. Opgenomen in nieuwbouw van OZ Achterburgwal 185. In de zijgevel aan de Spinhuissteeg een 17de-eeuws poortje met reliëf van Hendrick de Keyser uit 1607 (Spinhuispoort, gerestaureerd in 2011). Zie ook: Hoofdbureau van Politie.

Dankzij de Bond Heemschut bleef een restant van het 17de-eeuwse Spinhuis - een vrouwengevangenis - behouden als onderdeel van het politiebureau dat hier in 1920 werd gebouwd. De classicistische gevel uit 1645 aan de gracht heeft festoenen en een groot driehoekig fronton. Helaas is de monumentale binnenplaats verloren gegaan. Deze binnenplaats had een classicistische gevel met een kolossale Korinthische orde (een verwijzing naar het stadhuis op de Dam?). Gelukkig wel bewaard is het fraaie poortje met een reliëf waarop gevallen vrouwen zijn afgebeeld (de poes is een verwijzing naar het beroep van de vrouwen en de oorzaak van hun veroordeling tot gevangenisstraf). Het poortje was terecht gekomen in de Nieuwe Kerkstraat maar keerde terug naar zijn oorspronkelijke plaats en werd opgenomen in de gevel van de nieuwbouw van 1920. Bij de restauratie in 2011 werd de keizerskroon op het stadswapen teruggeplaatst. Het kleurschema werd bepaald aan de hand van de tekening van H.P. Schouten uit 1783.

Gebruikte literatuur:

• G.S. Hoogewoud. 'Het Spinhuis: Het behoud in handen van de vernieuwers in een periode van architectonische reactie.' Amsterdam. Het beschouwen waard. Amsterdam, 1993: p. 155-169

Adressen: Spinhuissteeg 1
Inschrijvingsdatum: 06-10-1970
Redengevende omschrijving: Spinhuis. Deel uitmakend van een nieuw kantoorgebouw, is van het Spinhuis overgebleven. a) het in 1645 opgetrokken hoekpand aan de O.Z. Achterburgwal, met een vierraamsgevel onder zandstenen lijst met fronton. Festoenen; schilddak. b) In een moderne muur in de Spinhuissteeg een gebeeldhouwd poortje met reliëf door Hendrik de Keyser (1607).

Oude gevel van het 17de-eeuwse Spinhuis, onderdeel van het voormalige Politiebureau.
Hoofdgestel van het 17de-eeuwse Spinhuis.