Nieuwe Keizersgracht 9-13

Margaretha Hodsonstichting

11: (Joden Keizersgracht) W472, wijk 15, klein nr. 86, kadaster H3711, verponding 6234
13: (Joden Keizersgracht) W473, wijk 15, klein nr. 85, kadaster H3710, verponding 6234
Postcode: 1018DR
Architect: P.J. Hamer

(3 afbeeldingen)

Verzorgingstehuis Margaretha Hodsonstichting. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Dit in 1876 door baron Straalman gestichte gebouw, een 19de-eeuws hofje, is gelegen aan de Nieuwe Keizersgracht en gescheiden van het water door een tuinstrook. Het gebouw bevat 12 kamers voor echtparen boven de 50. De instelling heeft de naam gekregen van de moeder van de stichter en is vermaakt aan de Diaconie der Hervormde Gemeente.

Alings 1965

Functie: Familiegebouw naast verpleeghuis
Architect: Hamer, P.J.
Jaartal: 1876 (ontwerptekening)

Adressen: Nieuwe Keizersgracht 9 A B D E F;Nieuwe Keizersgracht 13 B C D E F
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1877-'78 tot stand gekomen TEHUIS naar ontwerp van P.J. Hamer in eclectische trant in opdracht van de Magdalena Hodsonstichting. Het gebouw bevond zich in de tuin van het voormalige Oude Mannen- en Vrouwenhuis van de Nederduits Hervormde Diaconie. In het middenhuis bevonden zich een suppoostenwoning en vier eenkamerwoningen op de verdiepingen; in de lagere zijvleugels acht woningen voor bejaarde echtparen. N.B. Vanaf 1975 tot 1995 in gebruik als tehuis voor verpleegsters behorende bij het Amstelhof. Omschrijving. Op een U-vormige plattegrond tot stand gekomen tehuis voor bejaarden bestaande uit een drie bouwlagen tellend middenpaviljoen en met twee lagere zijvleugels aan weerszijden. Het gebouw is opgetrokken in baksteen onder een samenstel van schilddaken met zwarte pannen. Op de nokhoeken een spitsvormige bekroning. Horizontale geleding door natuurstenen cordonlijsten. Het middenpaviljoen telt drie vensterassen, onderverdeeld door geblokte pilasters. De middelste vensteras doorbreekt het omlopende fries en de eveneens omlopende kroonlijst op sierconsoles en eindigt in een trapgevel. Vensters met kruiskozijnen aan bovenzijde voorzien van brede natuurstenen dorpels met aan weerszijden muurankers in de vorm van een Latijns kruis. Rechthoekige ingang. Getoogde dakkapellen aan de zijkanten. Zijvleugels bestaande uit twee bouwlagen met geblokte hoeklisenen. Muurankers. Getoogde dakkapellen. Achterzijde voorzien van cordonlijsten en bandwerk. Onder de kroonlijst een omlopend fries. Waardering. In eclectische trant uitgevoerd bejaardenhuis van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde; als kenmerkend voorbeeld van de semi-filantropische bejaardenhuisvesting in de tweede helft van de 19de eeuw. Eveneens van belang vanwege de situationele en ensemblewaarde in verband met de naburige, eveneens voor sociale bestemming opgerichte bebouwing. architectuurhistorische waarde.

Op dit deel van de Nieuwe Keizersgracht staan alleen grote gebouwen.