Bungehuis

Naam: Bungehuis
Adres: Spuistraat 210-212
Oud adres: 210: (Nieuwezijds Achterburgwal) F199, wijk 24, klein nr. 354, kadaster F1410, verponding 3022
212: (Nieuwezijds Achterburgwal) F200, wijk 24, klein nr. 355, kadaster F1411, verponding 3023
Postcode: 1012VT
Architect: A.L. van Gendt en W.J. Klok
Opdrachtgever: N.V. Bunge's Handel Maatschappij

[Soho House Amsterdam]

(21 afbeeldingen)

Gebouwd ter plaatse van Singel 239 met ingang aan de Spuistraat. Hoog kantoorgebouw opgetrokken uit kalksteen en graniet, raamkozijnen in brons. Interieur: monumentaal trappenhuis met glas-in-loodvensters, kamers met art-deco panelen, mozaïekvloeren. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Het kantoorgebouw voor Bunge's Handel Maatschappij werd ontworpen in opdracht van de zakenman J.C. Bunge, wiens vader een handel in koloniale waren, hout en graan had opgezet. De opdrachtgever heeft op het ontwerp invloed uitgeoefend: Bunge wilde een strak kantoorgebouw zonder beeldhouwwerk. Tijdens de uitvoering overleed A.D.N. van Gendt waarna diens werk werd voortgezet door W.J. Klok die eveneens een belangrijk aandeel in het ontwerp had. Het zes verdiepingen hoog gebouw heeft gevels met maar liefst tien raamassen waardoor het gebouw zowel in de hoogte als een breedte een ongekende schaalvergroting betekende. Het is uitgevoerd in een sobere stijl met decoraties in Art Deco. De raamassen bestaan uit erkers met in brons uitgevoerde raamkozijnen. Ook in het interieur zijn rijke materialen gebruikt zoals chroom en messing en allerlei soorten tropisch hout. Het monumentale trappenhuis is gedecoreerd met tegels in grijsblauw geglazuurd aardewerk. De vloer bestaat uit mozaïeken van Mauro-tegels gefabriceerd door de Porceleyne Fles.

Het oorspronkelijke interieur is voor een deel verloren gegaan in de tijd dat de Universiteit van Amsterdam in het gebouw was gevestigd. In 2017/18 werd het monumentale gebouw verbouwd tot Soho House Amsterdam. Daarbij werd het interieur zoveel mogelijk in ere hersteld.

Gebruikte literatuur:

• F.J. Dubiez. 'De Amsterdamsche architecten A.L. en A.D.N. van Gendt'. Ons Amsterdam 21 (1969): p. 161-171
  • David Keuning en Lydia Lansink. A.L. van Gendt (1835-1901), J.G. van Gendt (1866-1925), A.D.N. van Gendt (1870-1932), Architecten in zaken. Rotterdam: 1999
  • Vincent van Rossem. 'Amsterdam 1900. Adolf L. van Gendt (1835-1901), Johan G. van Gendt (1866-1925), Adolf D.N. van Gendt (1870-1932).' Binnenstad 234 (juni 2009)

Functie: Handelmaatschappij
Architect: Klok, W.J. en J.G. en A.D.N. van Gendt
Bouwstijl: Functionalisme

Adressen: Spuistraat 210 ;Spuistraat 212
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: In 1932-1934 tot stand gekomen HANDELSKANTOOR. Gebouwd in opdracht van Julius Carl Bunge en C. Hirschler, directeuren van N.V. Bunge's Handelmaatschappij. Het staat bekend als het 'Bunge-Huis'. Gebouwd naar een ontwerp van de Gebr. Van Gendt A.L.zn. in samenwerking met architect W.J. Klok. Ontwerp in de stijl van het functionalisme. Gebouw is aan drie zijden vrijgelegen en wordt begrensd door Paleisstraat, Spuistraat en Singel. Omschrijving. Op een nagenoeg parallellogram-vormig grondplan tot stand gekomen kantoorgebouw met souterrain en zes bouwlagen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De verdiepingen zijn gecentreerd rond een lichthof met lantaarn met glazen tentdak boven het niveau van de begane grond. In deze lichthof bevinden zich smalle ladderramen met glas-in-lood raamvulling over de bovengelegen verdiepingen. Aangrenzend aan het lichthof bevindt zich het trappenhuis. De plint is opgebouwd uit blokken geel-grijs Reinersreuter graniet. De plint toont rondom horizontale groeven en de getraliede vensters van het souterrain. Hierboven zijn de sterk horizontaal en vertikaal gelede en symmetrische gevels bekleed met Muschelkalksteen. Iets teruggezet gevelfries met rechte beëindiging met natuurstenen accenten. De overhoekse aansluiting tussen de gevelvlakken is getrapt en toont gevelijsten en geaccentueerde groeven. De kozijnen zijn in brons uitgevoerd. Onder de vensters van de eerste verdieping is een meandermotief aangebracht. De vensters zijn vertikaal over de verdiepingen gevat in erkerachtige en aan de Engelse architectuur ontleende 'bay-windows'. Deze worden afgewisseld met muurdammen. Deze 'bay-windows' hebben aan weerszijden van het gelede middenvenster een smal en aansluitend en schuingeplaatst en geleed zijlicht. Middenvenster met klein tuimelraam aan de bovenzijde. Klein luchtrooster onder de vensters. De vensters op de hoeken van de gevel aan de Paleisstraat en de vensters aan de rechterzijde van de gevel aan het Singel, hebben de zijlichten niet en zijn eenvoudig en vlak geplaatst in de gevelwand. Onder deze vensters over alle verdiepingen eveneens een meandermotief. De voorgevel aan de Spuistraat kent tien vensterassen met 'bay-windows'. Centrale toegang rechts van het midden met stoep en portiek en natuurstenen ornamenten met verlichting en met tekst 'BUNGE-HUIS'. Aan de linkerzijde zeven boven elkaar geplaatste vensters van afwijkende hoogte. Onder dit geveldeel een dienstingang. Hiernaast een torenachtige afsluiting met erker vanaf hoofdverdieping met acht vensters deels van verschillende afmetingen. Aan de bovenzijde loopt het torenachtige bouwvolume door en toont vlakke gevelwanden, vlaggemast en rechte gevelbeëindiging. De zijgevel aan de zijde van de Paleisstraat toont zeven vensterassen. De achtergevel aan de zijde van het Singel toont tien vensterassen. Het interieur toont bij ingang, hal en trappehuis een strakke geometrische vormgeving. Gebruik van chroomstaal, messing, melkglas en tropisch hout, verder grijs- blauw geglazuurde tegels van de fabriek De Porceleyne Fles. Opengewerkte balustrades met geometrische elementen. Vloeren met tegels van De Porceleyne Fles in geometrisch patroon. Waardering. Handelskantoor van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Van situationeel belang vanwege de kenmerkende en aan drie zijden vrijgelegen ligging. Gevels zijn gaaf bewaard gebleven. Het interieur vormt een toegevoegde waarde.

Bungehuis: gevel aan het Singel
Bungehuis: gevel in de Spuistraat