Reguliersdwarsstraat 108-114

Adres: Reguliersdwarsstraat 108-114
114: X355, wijk 58, klein nr. 66, kadaster I789
Postcode: 1017BN
Architect: J.F. Staal
Opdrachtgever: Firma Heystee, Smit & Co.

(3 afbeeldingen)

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Vincent van Rossem. 'Jan Frederik Staal (1879-1940)'. Binnenstad 271 (juli/augustus 2015)

Functie: Kantoor
Architect: Staal, J.F.
Bouwstijl: Berlagiaans

Adressen: Reguliersdwarsstraat 108 ;Reguliersdwarsstraat 110 ;Reguliersdwarsstraat 112 ;Reguliersdwarsstraat 114
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1910-1911 tot stand gekomen MAGAZIJN met HANDELSKANTOOR, TOONZAAL op de eerste verdieping en inpandige conciërgewoning, gebouwd in opdracht van Arnoldus M.A. Heystee naar een ontwerp van de architect J.F. Staal jr. in de stijl van het Berlagianisme. Heystee, lid van de firma Heystee, Smit & Co., liet het als magazijngebouw bouwen om er zijn zaak in tegels en faience, voordien gevestigd aan het Rembrandtplein, naartoe over te kunnen brengen. A. Boeken noemt dit gebouw Gebouw Heystee, hoewel andere bronnen het eveneens in opdracht van Heystee gebouwde Herengracht 545-549 als zodanig aanduiden. Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen gebouw met een begane grond, eerste en tweede verdieping en een zolderverdieping onder grotendeels plat dak. Aan de rechterzijde een hoger opgetrokken bouwdeel waarin onder meer het trappenhuis, dat wordt afgesloten met een iets teruggezette opbouw onder schilddak met rode pannen. De gevels op natuurstenen plint zijn gemetseld in lichtrode baksteen in afwisselend koppen- en strekkenlagen. In de vlakke gevel is verder gebruik gemaakt van natuursteen bij de erker, de aanzetstenen van de bogen, de dorpels, de accenten bij de rechte gevelbeëindiging en de deelzuiltjes van de vensters. Begane grond met arcade van vier halfronde bogen waarachter in oorsprong de etalage, thans niet meer aanwezig. De rechterboog diende als toegang tot de voormalige magazijnen. Rechts hiervan de toegang tot de voormalige kantoorruimten en toonzaal op de verdieping. Geheel links de toegangen tot de conciërgewoning en het central agency. Op de eerste verdieping aan de linkerzijde de driezijdige erker op getrapte console en met bovengelegen klein balkon met borstwering. De respectievelijk vier en vijf vensterpartijen op de eerste en tweede verdieping bestaan uit steeds drie gekoppelde vensters en twee deelzuiltjes van afgeronde rode en gele vormsteen. Het trappenhuis heeft kleine gekoppelde vensters onder dorpel met welving met bladmotief. Rechte en iets uitkragende gemetselde lijst bij de gevelbeëindiging. Het hogere bouwdeel aan de rechterzijde heeft een tegeltableau met het woord LUX en enkele vierkante vensters onder een dito uitkragende lijst. Achtergevel met vensters in groepen van drie en met tegelfries met blauwe, witte, rode en grijze tegels. Waardering. Voormalig magazijn met kantoren en toonzaal uit 1910-1911 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. De voorgevel is redelijk gaaf bewaard gebleven.

Reguliersdwarsstraat 108-114. Foto gemaakt door Bureau Monumentenzorg t.g.v. de monumentenplaatsing.
Ontwerp gevel en doorsneden