Zeevrugt

Huisnaam: Zeevrugt
Oud adres: SS11, wijk 31, klein nr. 275, kadaster F831, verponding 5308
Postcode: 1015AA
Opdrachtgever: Tamme IJsbrandsz Beth
Restauratie: 1955/56 (attiek opnieuw gesneden), 2016 (attiek opnieuw gerestaureerd)

(26 afbeeldingen)

Fraaie lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, rechte kroonlijst met trigliefen en naam in lambrequin onder fries, daarboven open balustrade met rijk versierde middenverhoging met Mercurius met handelsattributen; deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl met in de kuif een schip. Interieur: stucwerkgang, trap met mahoniehouten leuning, zaal met betimmering, stucplafond, gesneden deuren, witmarmeren schouw; bovenkamer met stucplafond.

Deze lijstgevel in Lodewijk XV-stijl heeft een rechte kroonlijst met trigliefen en de naam Zeevrugt in de lamberkijn onder de lijst. Daarboven bevindt zich een open balustrade met een rijk versierde, gesloten middenverhoging met kuif. In deze middenverhoging is Mercurius afgebeeld met handelsattributen. De god van de handel houdt een geldbuidel vast. Het reliëf is in fraaie kleuren geschilderd, zodat het vanaf de straat goed te zien is. De balustrade en middenverhoging zijn van hout gemaakt en zijn dus gevoelig voor houtrot. In 1955/56 is de middenverhoging grotendeels opnieuw gesneden en in 2016 was opnieuw een restauratie nodig. In de deuromlijsting uit de bouwtijd is in de kuif een driemaster aangebracht.

Het huis is in 1763 gebouwd in opdracht van de reder en scheepsbevrachter Tamme IJsbrandsz Beth (overleden in 1796), gehuwd met Susanna van Sante, de dochter van een mastenmaker. Beth ontleende zijn welvaart aan de overzeese handel, vandaar de huisnaam Zeevrugt en de versieringen in de gevel. Beth had veel last van het opbrengen van schepen door Britse kapers. Hij werd één van de drijvende krachten achter het uitrusten van een vloot onder gezag van schout-bij-nacht Johan Zoutman, wat zou leiden tot de Slag bij de Doggersbank in 1781.

Ook in het interieur zijn taferelen te vinden die met handel en zeevaart te maken. Het stucwerkplafond in de zaal toont in de hoeken attributen van handel en zeevaart.

• Dr. I.H. van Eeghen, 'De restauratie van Singel 36'. Maandblad Amstelodamum 59 (nov. 1972): p. 213-216
  • Walther Schoonenberg. 'Attiek van Singel 36 gerestaureerd'. Binnenstad 282/283 (juli/augustus/september/oktober 2017)
  • Hans Tulleners. Het Singel in Amsterdam. 23 monumenten aan een voormalige verdedigingsgracht. Open Monumentendag 1990. Amsterdam, 1990: p. 23
  • H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 149, 519, 529

Adressen: Singel 36 A B C D
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder triglyfenlijst en gekuifde attiek, met gesneden deuromlijsting, (alles vroeg XVIIIc); deurpartij midden XIX.

Deuromlijsting met kuif
Deuromlijsting met fraai opzetstuk met zeilschip en kuif