Regenboog Liefdehofje

Naam: Regenboog Liefdehofje
Adres: Tuinstraat 100-102
Postcode: 1015PG

(5 afbeeldingen)

Naar de Bierdragersgang met de inpandige huizen Tuinstraat 92-98 bevindt zich op nrs. 100-102 het 19de-eeuwse Regenboog-Liefdehofje met twee trapgevels. Het ontstond uit al bestaande inpandige huizen, maar werd in 1884 onder oude stijl herbouwd.

Dit hofje dateert uit 1806 en is gesticht door bankier Joannes Baptista van Aerde ten behoeve van R.K. bejaarden zonder kinderen. Dit is een typisch Jordaan-hofje ontstaan uit inpandige perceeltjes. De stichter bezat hier ca. 1800 enkele inpandige huurhuisjes (Tuinstraat 112-134 gelegen aan een plaatsje achter 136-140). Na zijn overlijden in 1806 werden de huisjes een hofje. In 1884 is het hofje uitgebreid met zes huisjes met bovenwoninkjes. Tevens werd een kapelletje gesticht (in perceel Tuinstraat 110).

De gevel aan de Tuinstraat laat twee imitatie-trapgevels zien en een poortje met de naam van het hofje erboven. Ook is er een jaartalsteen 1884. Het nieuwe hofje besloeg de nummers 100-108, waarin inbegrepen de Nachtslotgang. Dit gedeelte uit 1884 is het enige dat nog van het hofje is overgebleven.

Alings 1965, Cardozo e.a. 1977, Weerheijm e.a. 1979

Functie: Hofje met woningen