Warmoesstraat 125-129

Hotel-Restaurant Stadt München

129: I35, wijk 4, klein nr. 44, kadaster G754, verponding 744
Postcode: 1012JA
Architect: F. Fleissig 1904 / J.J.L. Moolenschot 1908, 1912 / K.P. Tholens 1919, 1924
Opdrachtgever: Hotel-Restaurant Stadt München

(7 afbeeldingen)

Hoekpand met de Sint Annenstraat. In 1904 werden twee, in de kern veel oudere, panden onder een lijstgevel tot één geheel samengevoegd, ondermeer door toevoeging van een erker. Een deel van de tussenmuur werd verwijderd en vervangen door een ijzeren zuilen. De onderpui is ouder en dateert uit de 19de eeuw.

Tussen 1856 en 1870 zat in Warmoesstraat 147 het 'Beyersch Bier- en Koffiehuis Stad München', één van de grootste horecagelegenheden van de stad, van W.C. Wettig. In 1891 is er een hotel-café-restaurant met de gelijkende naam Zur Stadt München op nr. 129, het hoekhuis met de Sint Annenstraat. In 1894 kreeg de uit Rijnland-Palts afkomstige Franz Fleissig (1859-1948) een vergunning voor het schenken van sterke drank op nr. 129. Hij werkte toen al enkele jaren als kellner in Amsterdam. Fleissig voegde in 1905 de nr. 127 en 129 samen, waarvoor hij de onbekende architect F. Fleissig inschakelde. Toen kwam de huidige voorgevel tot stand met de prominente lijstgevel en erker. Uit de bouwtekening in het Stadsarchief blijkt dat de panden 127 en 129 door de dragende bouwmuur werden doorbroken en op de oude scheiding de erker werd gebouwd. Inpandig werden er ijzeren zuilen geplaatst.

Er volgden nog verschillende verbouwingen. Fleissig kocht in 1911 de nrs. 1 t/m 11 in de Sint Annenstraat op, alsmede een paar huisjes in de Goudbergsteeg (Goldbergersteeg), om ze te slopen en te vervangen door nieuwbouw. In 1908-1911 een uitbreiding met acht panden, ontworpen door architect J.J.L. Moolenschot, in 1912 volgt een extra verdieping op het deel aan de Sint Annenstraat, ook door Moolenschot ontworpen, in 1919 een uitbreiding met Warmoesstraat 123 en 125, ontworpen door architect K.P. Tholens en tenslotte in 1924-1928 nog een uitbreiding door Tholens: de overige huizen aan de Sint Annenstraat tot aan de dwarsstraat werden nu bij het hotel getrokken. Pas in de jaren '50 verkocht Fleissig de zaak, die werd voortgezet onder de naam Hotel Fleissig. In de jaren '70 was het een Turks pension geworden dat in 1972 op last van de gemeente werd gesloten vanwege de onveilige situatie, maar later werd heropend als kamerverhuurbedrijf, een berucht pension van vastgoedhandelaar Frans Verlinden. Vanaf 1982 wordt de naam hotel Winston gebruikt, in 1990 geheel vernieuwd door eigenaar Verlinden, onder meer door sloop van het achterste deel. Winston bestaat nog staat en is onderdeel van St. Christopher's Inns. In 2021 brandde het bovenste gedeelte van het hoekhuis uit; mogelijk is daardoor een oude kap verloren gegaan.

Adres: Warmoesstraat 131
Adressen: Warmoesstraat 129 ;Warmoesstraat 131